Medicinska pedikura Pedimed

Medicinska pedikura ali medicinska nega nog se deli na dva glavna vidika stopal, in sicer na zdravljenje kože in nohtov.

Medicinska nega stopal je koristna pri različnih motnjah stopal. Spremembe kože in nohtov lahko povzročijo bolečino, zato vam lahko pomagamo v takih situacijah.
Oglejte si tudi video, ki ga je s Pedimedom posnel RTV, kako se spopadati s težavami z glivičnimi nohti: video.

Zdravljenje kože

Z medicinsko nego kože saniramo atletsko stopalo, bradavice in kurja očesa, kar sodijo med tipične patološke spremembe kože na stopalu.

Zdravljenje nohtov

Z medicinsko nego nohtov saniramo bolezni nohtov na nogah, glivične in vraščene nohte, deformirane nohte, odstopov nohtne plošče in več.

Vrhunska oprema

Kirurški sterilnimi instrumenti, vrhunska in najsodobnejša oprema za nego nog, vsako stopalo spremljamo kartotečno in fotografsko.

Pregled stopal

Poleg terapij zaradi sprememb kože in nohtov opravljamo tudi preventivne preglede stopal.

Osebna higiena

Stopala so pri vsakodnevni osebni higieni pogosto zapostavljena, ker jih je težje doseči, zato ne smemo nikoli zanemarjati osebne higiene.

Svetovanje

Svetovanje je del medicinske pedikure. Svetujemo tudi o pravilni izbiri izdelkov (kreme, spreji, sredstva za glivična obolenja nohtov, kremne pene in več.)

Medicinska nega nog se posveča zdravljenju kože in nohtovKaj je medicinska pedikura?

Medicinska pedikura ali medicinska nega nog je veda, ki se ukvarja z zdravljenjem stopal, kože in nohtov na nogah.

Stopala so zapleten sistem kosti, mišic in kit, ki se lahko v življenju spremenijo  do 25-krat. Lahko se pojavijo spremembe na stopalu v predelu prednjega dela stopala ter spremembe kože in nohtov. Ti lahko povzročijo bolečino, zato vam lahko pomagamo v takih situacijah.

 • Poleg terapije zaradi sprememb kože in nohtov lahko opravimo pregled stopal. Tako na primer pregledamo noge in obravnavamo patološke spremembe na koži, nohtih, začutimo utrip stopala, iščemo ortopedske spremembe, ocenimo čevlje in vložke ter podamo splošne nasvete o vsakodnevni negi. Medicinska nega nog lahko po eni strani lajša bolečino, po drugi pa pacienta lahko napoti na nadaljnje zdravljenje, na primer k zdravniku ali specialistu.
 • Diabetologi za zdravljenje diabetičnega stopala
 • Dermatologija – prepozna kožne bolezni in jih napoti k specialistu za nadaljnje zdravljenje; V nekaterih primerih se kožne bolezni zdravijo v sodelovanju z zdravnikom
 • Ortopedija – nepravilne poravnave stopal in sindrome nepravilne obremenitve, sodelovanje z zdravniki

Medicinska nega stopal odpravlja različne motnje stopal

Še posebej pomembno je za ljudi z diabetesom mellitusom: diabetes lahko poškoduje živce in ožilje, povzroči rane in razjede, ki se ne zacelijo dobro, ter odmiranje tkiv na nogi. To se imenuje “sindrom diabetičnega stopala.” Če se ne zdravi pravočasno in na primeren način, lahko pride do amputacije.

Z medicinsko nego nog lahko preprečujemo in saniramo tudi drugo problematiko stopal. Sem spadajo:

 • kurja očesa (clavus),
 • bolezni nohtov na nogah (onychogryphosa),
 • glivične okužbe nohtov (onihomikoze),
 • atletsko stopalo,
 • vraščeni nohti (unguis incarnatus) in pravilna usmeritev nohtne plošče,
 • zadebelitve nohtne plošče,
 • odstop nohtne plošče (oniholiza),
 • deformacije (unguis convulutus) in poškodbe,
 • osvodobitev stopal od pritiskov (izdelovanje ortoz),
 • analiza stopal,
 • preizkus občutljivosti (z naravna vilico, TipThermom in monofilamentom) stopal v primeru živčnih motenj,
 • Osebni nasveti : nega kože in nog, ustrezna krema, primerni čevlji.
atletsko stopalo sanacija v pedimedu
Medicinska Pedikura vraščeni nohti Aleja
Medicinska Pedikura Aleja

Iz naše prakseNega stopal: zdravljenje kože

Atletsko stopalo, bradavice in kurja očesa spadajo med tipične patološke spremembe kože na stopalu. Te spremembe na koži lahko spremlja neprijetna bolečina, nad katero se ljudje običajno pritožujejo.

Medicinska nega stopal je lahko v pomoč tudi, če je gibljivost omejena in  zato težko sami poskrbimo za svoja stopala. Nega stopal v starosti je pogosto zanemarjen del osebne higiene. To pa zato, ker prizadeti včasih ne morejo več zlahka doseči nog. Zato starostniki in ljudje, ki potrebujejo oskrbo, za noge profesionalno skrbi pediker. Če se stopala zdravijo iz zdravstvenih razlogov, se uporablja medicinska nega stopal.

Uporabljajo se instrumenti, kot so skalpeli, klešče, svedri in brusilniki, (ki imajo zelo visoke hitrosti 40.000 obratov in so zelo učinkoviti za zahtevno obravnavo) so pa tudi mazila, tinkture in razkužila.

Medicinska pedikura združuje kozmetične in zdravstvene vidike, tako v oskrbo in v preventivnem preprečevanju stopal bolezni.

Postopek medicinske pedikure

 • Zgodovina in ugotovitve –  potreben podroben pregled stopala in palpacija
 • Kopel za stopala – uporablja se za čiščenje in mehčanje kože stopal, deluje sproščujoče in traja približno 5min
 • Odstranjevanje trde kože (hiperkeratoza) – s skalpelom se odstrani trda koža po potrebi se uporabljajo sredstva za dodatno  mehčanje.
 • Krajšanje nohtov – krajšanje izvedemo previdno in v skladu z pravilnim oblikovanjem nohtov
 • Sanacija različnih problematik na stopalu

Svetujemo tudi pri reševanju težav s stopali v vsakdanjem življenju, na primer pri vprašanjih, kot so: Na kaj moram biti pozoren pri izbiri čevljev? Kaj je pomembno za redno nego nog doma?

Video, o spopadanju s težavami z glivičnimi nohti: video.

Medicinska nega nog Center Pedimed
O podjetju

Pedimed d.o.o.
Veliko Globoko 11, 1303 Zagradec
ID za DDV: SI30601533
Matična številka: 6610455000
E: info@pedimed.si
T: 080 12 14 ali 031 796 740