Diabetično stopalo je skupek bolezenskih okvar na stopalu, ki ga povzroča diabetesDiabetično stopalo

Diabetično stopalo je skupek bolezenskih okvar na stopalu, ki vodi do razjede v koži, ki se ne zaceli brez ustrezne strokovne oskrbe.

Osnovne škodljive okoliščine, ki vodijo do razjede, so slaba prekrvavitev, okvara živcev, okužba in razoblikovanost (deformacija) stopala.

Slaba prekrvavitev

Arteriosklerotična zožitev stene žil, ki dovajajo kri v stopalo, tako zmanjša preskrbo s krvjo, da ovira celjenje poškodbe mehkih tkiv in saniranje okužbe.

Okvara živcev

Okvara živcev povzroči postopno izgubo občutka za dotik, vroče in mrzlo ter za bolečino. Stopalo postane neobčutljivo predvsem na prstih, do kolen ali lahko tudi v celoti. Tako stopalo je v veliki nevarnosti, da se poškoduje.

Okužba

Okužba nastane zaradi vdora klic skozi poškodovano kožo. Dobra prekrvavitev in razbremenitev prizadetega dela stopala je pogoj za normalno saniranje. Pogosto je potrebno dolgotrajno zravljenje z antibiotiki.

Razoblikovanost

Razoblikovanost (deformacija) prstov ali stopala izpostavi nenormalno izbočene dele pritisku obuvala.

Iz naše prakseRazjeda

Razjeda ali ulkus je rana, ki se ne celi, oziroma se celi nenavadno počasi. To je nevaren zaplet, ki pa je pogosto posledica zelo običajne poškodbe kože:

  • mehanske poškodbe (urezne rane, žulja, dolgotrajnega tiščanja v čevljih ipd.),
  • pritiska debelega sloja poroženele kože na mehko tkivo pod njim,
  • opekline (s termoforjem, grelno blazino),
  • poškodbe s kemikalijami (npr. sredstva za mehčanje kurjih oči).

Razjeda lahko zelo boli, če so kožni živci še zdravi, lahko pa povsem nič, če so živci uničeni. Razjeda, ki jo povzroči predvsem slaba prekrvavitev (ishemični ulkus), nastane običajno na robovih stopala ali prstih, kjer je bilo tkivo izpostavljeno daljšemu pritisku (dovolj je nekaj ur). Razjeda, ki nastane po razpoku poroženele kože na mestih dolgotrajane izpostavljenosti večjemu pritisku med hojo, je na podplatu obkrožena z vencem ostanka roževine. Značilna je za hudo okvaro živcev stopala in redko boli, ker so živci, ki zaznajo bolečino, uničeni.

Kako lahko pravočasno spoznate zvečano tveganje za razjedo na stopalu

Okvaro živcev spoznate po neobčutljivosti za dotik. Dotaknite se kože prstov in stopala s kosmičem vate.
Slaba oskrba s krvjo se pozna po teh znakih in težavah: stopalo je hladno, bolnika pogosto zebe v noge, po določeni razdalji med hojo se pojavi bolečina v mečih ali stegnih. Koža stopal je hladna, lahko višnjeve barve, nohti so zadebeljeni, koža suha in se lušči. Prosite zdravnika, da vam otipa utrip žile na nartu in za notranjim skočnim sklepom.
Trda in poroženela koža je znak prevelikih pritiskov pri hoji. Pri zdravem stopalu je koža na teh točkah normalno tenka in mehka.

Ukrepajmo takojGangrena in amputacija

Gangrena je odmrtje tkiva. Razlikujemo suho in vlažno gangreno. Pri suhi gangreni, ki je posledica prekinitve prekrvavitve, je mrtvo tkivo trdo in črno. Pri vlažni gangreni gre za okužbo, ki povzroči cedenje tekočine zaradi vnetja v še živem tkivu.
Propadlo tkivo je treba odstraniti z operacijo (amputirati). Obseg amputacije (prst, del stopala, stopalo, golen ali nad kolenom) je odvisen od obsega propadlega tkiva in od stanja arterijske prekrvavitve. Del okončine, ki ostane, more biti dobro prekrvavljen, da se rana po amputaciji dobro zaceli.

Strokovna ekipa medicinske pedikure Pedimed se vam bo v primeru diabetičnega stopala popolnoma posvetila, da boste lažje živeli.

Medicinska nega nog Center Pedimed
O podjetju

Pedimed d.o.o.
Veliko Globoko 11, 1303 Zagradec
ID za DDV: SI30601533
Matična številka: 6610455000
E: info@pedimed.si
T: 080 12 14 ali 031 796 740