Something to announce!

standard-title Medicinska pedikura diabetičnega stopala Diabetično stopalo je skupek bolezenskih okvar na stopalu, ki ga povzroča diabetes.

Medicinska pedikura diabetičnega stopala

Diabetično stopalo je skupek bolezenskih okvar na stopalu, ki ga povzroča diabetes.

Diabetično stopalo

Diabetično stopalo je skupek bolezenskih okvar na stopalu, ki vodi do razjede v koži, ki se ne zaceli brez ustrezne strokovne oskrbe.

Osnovne škodljive okoliščine, ki vodijo do razjede, so slaba prekrvavitev, okvara živcev, okužba in razoblikovanost (deformacija) stopala.

Arteriosklerotična zožitev stene žil, ki dovajajo kri v stopalo, tako zmanjša preskrbo s krvjo, da ovira celjenje poškodbe mehkih tkiv in saniranje okužbe.

 

Okvara živcev povzroči postopno izgubo občutka za dotik, vroče in mrzlo ter za bolečino. Stopalo postane neobčutljivo predvsem na prstih, lahko pa tudi v celoti. Včasih sega neobčutljivost do kolen. Tako stopalo je v veliki nevarnosti, da se poškoduje.

Škodljive učinke normalno občutljivo stopalo takoj zazna in nevarnosti se hitro izognemo. Najbolj pomemben je občutek na dotik, s katerim zdravo stopalo zazna vsak pritik na kožo. Ta tako imenovani varovalni občutek za dotik je pri diabetičnem stopalu oslabljen ali odsoten. Zato je tako stopalo zelo izpostavljeno poškodbam, ki se jim stopalo normalno izogne.Pedimed

Vsakdanje nevarnosti za poškodbo so:

 • dolgotrajen pritisk na stopalo, npr. zaradi pretesnih čevljev ali predmeta v čevlju,
 • oster predmet, npr. kamen, žebelj, risalni žebljiček,
 • zelo vroč predmet, npr. termofor ali vroča opeka za gretje nog, ogorek žerjavice ipd.

Z zmanjšano občutljivostjo se običajno pojavi tudi izguba moči v mišicah prstov in stopal. Prsti ne nosijo dovolj teže telesa in več pritiska s podlage je deležen podplat, posebno njegov sprednji del. Na vseh točkah, kjer je pritisk na kožo prevelik, pride do nastajanja obilnega pokrova poroženele kože.

Ta pritiska na spodaj ležeče mehko tkivo, zato sčasoma nastane votlinica s sokrvico. Poroženeli pokrov suhe roževine rad poči. Skozi razpoke kužne klice stopijo v prizadeto tkivo in tako nastane gnojna okužba. Pri neobčutljivosti stopal vse to lahko poteka neopazno.

Okužba nastane zaradi vdora klic skozi poškodovano kožo. Dobra prekrvavitev in razbremenitev prizadetega dela stopala je pogoj za normalno saniranje. Pogosto je potrebno dolgotrajno zravljenje z antibiotiki, ker ni mogoče izboljšati prekrvavitve.

Človek, ki ima razjedo, čeprav bi moral upoštevati navodila za razbremenitev stopala, tega ne izvaja tako, kot bi moral (npr. hodi pri razjedi na podplatu, ki ga ne boli).

Razoblikovanost (deformacija) prstov ali stopala izpostavi nenormalno izbočene dele pritisku obuvala.

Na mestih večjega pritiska pride do enakih sprememb kot pri nepravilni razporeditvi sil na podplatu – do poroženevanja, nastajanja vodenih mešičkov v globini in razpokanja roževinastega pokrova.

Razjeda

Razjeda ali ulkus je rana, ki se ne celi, oziroma se celi nenavadno počasi. To je nevaren zaplet, ki pa je pogosto posledica zelo običajne poškodbe kože:

 • mehanske poškodbe (urezne rane, žulja, dolgotrajnega tiščanja v čevljih ipd.),
 • pritiska debelega sloja poroženele kože na mehko tkivo pod njim,
 • opekline (s termoforjem, grelno blazino),
 • poškodbe s kemikalijami (npr. sredstva za mehčanje kurjih oči).
close

KAKO LAHKO PRAVOČASNO SPOZNATE ZVEČANO TVEGANJE ZA RAZJEDO NA STOPALU?

Okvaro živcev spoznate po neobčutljivosti za dotik. Dotaknite se kože prstov in stopala s kosmičem vate.
Slaba oskrba s krvjo se pozna po teh znakih in težavah: stopalo je hladno, bolnika pogosto zebe v noge, po določeni razdalji med hojo se pojavi bolečina v mečih ali stegnih. Koža stopal je hladna, lahko višnjeve barve, nohti so zadebeljeni, koža suha in se lušči. Prosite zdravnika, da vam otipa utrip žile na nartu in za notranjim skočnim sklepom.
Trda in poroženela koža je znak prevelikih pritiskov pri hoji. Pri zdravem stopalu je koža na teh točkah normalno tenka in mehka.

Razjeda lahko zelo boli, če so kožni živci še zdravi, lahko pa povsem nič, če so živci uničeni. Razjeda, ki jo povzroči predvsem slaba prekrvavitev (ishemični ulkus), nastane običajno na robovih stopala ali prstih, kjer je bilo tkivo izpostavljeno daljšemu pritisku (dovolj je nekaj ur). Razjeda, ki nastane po razpoku poroženele kože na mestih dolgotrajane izpostavljenosti večjemu pritisku med hojo, je na podplatu obkrožena z vencem ostanka roževine. Značilna je za hudo okvaro živcev stopala in redko boli, ker so živci, ki zaznajo bolečino, uničeni.

Gangrena in amputacija

Gangrena je odmrtje tkiva. Razlikujemo suho in vlažno gangreno. Pri suhi gangreni, ki je posledica prekinitve prekrvavitve, je mrtvo tkivo trdo in črno. Pri vlažni gangreni gre za okužbo, ki povzroči cedenje tekočine zaradi vnetja v še živem tkivu.
Propadlo tkivo je treba odstraniti z operacijo (amputirati). Obseg amputacije (prst, del stopala, stopalo, golen ali nad kolenom) je odvisen od obsega propadlega tkiva in od stanja arterijske prekrvavitve. Del okončine, ki ostane, more biti dobro prekrvavljen, da se rana po amputaciji dobro zaceli.

button icon Naroči se na pregled v Ljubljani TELEFON: 031 796 740 ali 059 050 055 button icon Naroči se na pregled v Novem mestu TELEFON: 051 480 800
Top

Kratki nasveti, kako si lahko pomagate tudi sami:

REDEN PREGLED STOPAL

Stopala si pregledujte sami. Če imate okvaro živcev ali žil, morate to napraviti vsak dan. Najlažje si jih pogledate po umivanju oziroma tuširanju, ko si jih obrišete z brisačo, ali preden obujete nogavice.

Ne prezrite predelov med prsti. Za lažji pregled podplata si lahko pomagate z zrcalom.

NEGA STOPAL

Stopala umivajte s tekočo mlačno vodo in blagim milom. Če imate neobčutljiva stopala, raje izmerite temperaturo vode ali vsaj preverite toploto z roko. Umivajte jih v celoti, vendar sama zase. Če imate rano, pazite, da tekoča voda odteka stran od nje.
Po umivanju si jih otrite z mehko brisačo, tudi med prsti.
Po umivanju namažite suha stopala z nevtralno vlažilno kremo ali z drugim mazilom, vendar ne med prsti.
Nosite udobne čevlje in čiste nogavice. Čevlje kupujte popoldne, ko je noga že otečena. Notranji del čevlja naj bo gladek, usnje mehko. Nogavica ne sme imeti izrazitih šivov, tudi krpati je ne smete.

Če imate otekli stopali, nosite obutev, ki ima vezalko ali se zapre na ježka (z velcro preklopom). Vezalke ali preklop dovolj sprostite.

Če vas neprestano zebe v noge, nosite tople nogavice, in sicer tudi ponoči, če je treba. Ne grejte si nog z električno blazino ali drugimi vročimi predmeti, ker se lahko opečete, ne da bi zaznali pekočo bolečino.

Nohte strižite tako, da segajo čez rob. Posebno če imate okvaro zaznavanja dotika in bolečine, upoštevajte naslednje: nosite obutev, da se ne poškodujete. Ne hodite bosi, če stopal ne čutite dobro. Preden obujete čevelj, z roko pretipajte njegovo notranjost, če ni v njem morda kak droben predmet. Preverite tudi, da se nogavica prilega stopalu brez gub.

 

KAKŠNA OBUTEV JE PRIMERNA?

Tudi če nimate težav z nogami, naj bo obutev udobna. Za daljšo hojo je zelo primeren tekaški copat. Če imate znake okvare živcev ali slabe prekrvavitve, je varovalna obutev nujna in jo nosite zunaj in doma.
Čevelj za hojo naj ima dovolj prostora za prste, mehak zgornji del, vložek, ki ga je mogoče odstraniti, ter debel gumijast podplat.

PEDIKURA LE POD STROKOVNIMI ROKAMI

Nadvse pomemben del oskrbe stopal je redna pedikura. Izvaja jo pediker, ki ve, da so diabetiki ogrožena skupina in ki zna delati z diabetičnim stopalom.

Poglejte še druge GALERIJE

Loading…
 • Predstavitev Pedimed

  Ekipa Centra Pedimed s svojimi glavnimi podporniki (Miha Deželak v sredini) Zmagovalci dvigujemo pokal. Miha Deželak je tudi letos z nami proslavljal 2. zaporedni uspeh najboljših nogometašic v Sloveniji Najnovejše zgodbe v sliki iz Centra Pedimed Ekipa Centra Pedimed se predstavi med delom. Pedimed na strokovnih izobraževanjih. Pedimed na strokovnih dogodkih.

 • Glivice na nohtih

  Primer uspešne sanacije glivic na nohtih (zadnji 2 sliki sta po končani terapiji). Primeri sanacije glivičnih nohtov. Oglejte si še druge primere glivic na nohtih in sanacije le-teh (stanje pred začetkom sanacije glivic na nohtih in potem).  

 • Terapija s 3TO sponko

  Sanacija s 3TO sponko tudi pri težavah na nohtih na roki. Lep primer terapije s 3TO sponko na začetku ter stanje po 4 tednih. Poglejmo si še ostale primere stanja in terapije s 3TO sponko.

 • Nohtna protetika

  Stanje pred in stanje po namestitvi nohtne plošče. Ostali primeri nohtne protetike prej in potem.

 • Medicinske sponke

  Predstavljamo vam različne medicinske sponke. Sponke 3TO (tudi pri otrocih). Sponke COMBIPED Sponke PODOFIX Sponke PODOFIX pri otrocih  

 • Problematična stopala

  Primeri problematičnih stopal. Primeri sanacije kurjih očes, razpok na peti, ragad, trde kože na peti, problematičnih stopal-deformacije. “Ne poskušaj doma” – primer reševanja stopala pri “samosanaciji” s kislino.