Nudimo tudi brezplačni pregled pri otrocih.Pregled in svetovanje

Stopala so zapleten sistem kosti, mišic in kit, ki se lahko v življenju spremenijo velikokrat. Poleg terapij opravimo lahko tudi samo pregled stopal in ugotavljamo patološke spremembe na koži, nohtih in stopalih. Sporočite nam vaše težave in želje in vam bomo kmalu odgovorili in skušali najboljše pomagati.

Pregled stopal
pri diabetikih

Diabetično stopalo je skupek bolezenskih okvar na stopalu, ki vodi do razjede v koži, ki se ne zaceli brez ustrezne strokovne oskrbe. V Centru Pedimed smo usposobljeni tudi za saniranje diabetičnih stopal.

Pregled vraščenih
in glivičnih nohtov

Ko opazite nenavadne spremembe na nohtih in stopalih (vraščeni nohti, glivice na nohtih in podobno), priporočamo, da se nemudoma obrnete na naš Center Pedimed, kjer radi svetujemo in pomagamo pri odpravi težav.

Pregled stopal
pri otrocih

Že pri majhnih otrocih je pravilna nega in skrb za noge izredno pomembna. Starši moramo biti vzor otrokom, da se izognejo težavam v prihodnosti. V Centru Pedimed smo se odločili, da nudimo brezplačni pregled in svetovanje za otroke.
Medicinska Pedikura Aleja
Svetovanje medicinska pedikura Ljubljana Šiška Aleja
Svetovanje medicinska pedikura Ljubljana Šiška Aleja

Iz naše prakseKratki nasveti, kako si lahko pomagate tudi sami

  • Reden pregled stopal
  • Nega stopal
  • Primerna obutev
  • Pedikura pod nadzorom

Reden pregled stopal

Stopala si pregledujte sami. Če imate okvaro živcev ali žil, morate to napraviti vsak dan. Najlažje si jih pogledate po umivanju oziroma tuširanju, ko si jih obrišete z brisačo, ali preden obujete nogavice.

Ne prezrite predelov med prsti. Za lažji pregled podplata si lahko pomagate z zrcalom.

Nega stopal

Stopala umivajte s tekočo mlačno vodo in blagim milom. Če imate neobčutljiva stopala, raje izmerite temperaturo vode ali vsaj preverite toploto z roko. Umivajte jih v celoti, vendar sama zase. Če imate rano, pazite, da tekoča voda odteka stran od nje.
Po umivanju si jih otrite z mehko brisačo, tudi med prsti.
Po umivanju namažite suha stopala z nevtralno vlažilno kremo ali z drugim mazilom, vendar ne med prsti.
Nosite udobne čevlje in čiste nogavice. Čevlje kupujte popoldne, ko je noga že otečena. Notranji del čevlja naj bo gladek, usnje mehko. Nogavica ne sme imeti izrazitih šivov, tudi krpati je ne smete.

Če imate otekli stopali, nosite obutev, ki ima vezalko ali se zapre na ježka (z velcro preklopom). Vezalke ali preklop dovolj sprostite.

Če vas neprestano zebe v noge, nosite tople nogavice, in sicer tudi ponoči, če je treba. Ne grejte si nog z električno blazino ali drugimi vročimi predmeti, ker se lahko opečete, ne da bi zaznali pekočo bolečino.

Nohte strižite tako, da segajo čez rob. Posebno če imate okvaro zaznavanja dotika in bolečine, upoštevajte naslednje: nosite obutev, da se ne poškodujete. Ne hodite bosi, če stopal ne čutite dobro. Preden obujete čevelj, z roko pretipajte njegovo notranjost, če ni v njem morda kak droben predmet. Preverite tudi, da se nogavica prilega stopalu brez gub.

Kakšna obutev je primerna?

Tudi če nimate težav z nogami, naj bo obutev udobna. Za daljšo hojo je zelo primeren tekaški copat. Če imate znake okvare živcev ali slabe prekrvavitve, je varovalna obutev nujna in jo nosite zunaj in doma.
Čevelj za hojo naj ima dovolj prostora za prstemehak zgornji delvložek, ki ga je mogoče odstraniti, ter debel gumijast podplat.

Pedikura le pod strokovnimi rokami

Nadvse pomemben del oskrbe stopal je redna pedikura. Izvaja jo pediker, ki ve, da so diabetiki ogrožena skupina in ki zna delati z diabetičnim stopalom.

Medicinska nega nog Center Pedimed
O podjetju

Pedimed d.o.o.
Veliko Globoko 11, 1303 Zagradec
ID za DDV: SI30601533
Matična številka: 6610455000
E: info@pedimed.si
T: 080 12 14 ali 031 796 740